- 7 dużych jaj lub 8 jeśli są małe
- 32 dag cukru
- 32 dag margaryny
- 32 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże cytryny, lub 2 i 1/2 jeśli są małe
1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia.
2. Przygotowujemy blaszkę, piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremkę ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na te świetne ciasto znam od teściowej, która piecze je na każde święta, dzięki za przypomnienie przepisu :)
OdpowiedzUsuń