Ciasto cytrynowe


Genialne ciasto cytrynowe, przepyszne, aromatyczne i robi się je w 5 minut. Z przepisu od Ewy, a właściwie ze starego zeszytu jej Mamy :), dzięki Ewa!.

Składniki na ciasto cytrynowe:
  • 7 dużych jaj lub 8 jeśli są małe
Jaja rozbijamy do miski i ważymy je, waga jaj jest wyznacznikiem reszty składników, u mnie jaja ważyły 32 dag, więc przygotowałam resztę składników pod ich wagę:
  • 32 dag cukru
  • 32 dag margaryny
  • 32 dag mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże cytryny, lub 2 i 1/2 jeśli są małe


1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę z obu cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia.
2. Przygotowujemy blaszkę, piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremkę ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50-60 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.





1 komentarz :

  1. Przepis na te świetne ciasto znam od teściowej, która piecze je na każde święta, dzięki za przypomnienie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń