Składniki na 12 bułeczek:
- 45 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 4-5 łyżeczek drobnego cukru
- 2 łyżeczki brązowego cukru do posypania
- 1i 1/2 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 jajo
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych
1. Mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno, dobrze mieszamy, a następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut.
2. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na lekko oprószoną stolnicę mąką. Lekko zagnieść i podzielić nożem na równe 12 równych porcji. Każdą część uformować w wałeczek o długości ok 35-40 cm.
3. Przygotowany wałeczek zwijamy w spiralę, koniec podwinąć pod spód i układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach.
4. Przykryć bułeczki natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by wyrosły i podwoiły objętość. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
5. Posmarować bułeczki roztopionym masłem i posypać cukrem. Piec 12-15 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, żeby wystygły.
źródło ,, encyklopedia chleba,,
0 komentarze :