Kokosowe bułeczki cukrowe

Te bułeczki w kształcie spirali mają kokosowy smak. Podaje się je na ciepło lub na zimno, z masłem lub dżemem albo z konfiturą. Po składniki na bułeczki zajrzyjcie na stronę Skworcu.com.pl



Składniki na 12 bułeczek:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżeczek drobnego cukru
  • 2 łyżeczki  brązowego cukru do posypania
  • 1i 1/2   łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 jajo
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego z puszki
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych 

1. Mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno, dobrze mieszamy, a następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut.
2. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na lekko oprószoną stolnicę mąką. Lekko zagnieść i podzielić nożem na równe 12 równych porcji. Każdą część uformować w wałeczek o długości ok 35-40 cm. 
3. Przygotowany wałeczek zwijamy w spiralę, koniec podwinąć pod spód i układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach.
4. Przykryć bułeczki natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut, by wyrosły i podwoiły objętość. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
5. Posmarować bułeczki roztopionym masłem i posypać cukrem. Piec 12-15 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę, żeby wystygły.

źródło ,, encyklopedia chleba,,





0 komentarze :