Grillowany kalafior z medalionami z łososia


Sezon kalafiorowy nadchodzi, wiec warto po niego sięgać zastępując np. ziemniaki. Pomysł na banalnie prosty obiad, czyli grillowany kalafior, a do tego pyszny łosoś.


Po formy do zapiekania i grilowania zajrzyjcie na stronę homemart.pl

Składniki dla 4 osób:

- 1 kalafior
- 50/60 dag filetów lub medalionów z łososia
- płatki czosnku
- sól
- pieprz cytrynowy lub czarny
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- majeranek
- mąka

1.Kalafior dzielimy na małe kawałki, układamy na formie do pieczenia, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawiamy grill lub termoobieg, rozgrzewamy piekarnik na 175 C, i zapiekamy kalafior przez 60 minut, obracając często aby równo się opiekał. Oliwę dozujemy wg. potrzeby.
2. Filety z łososia solimy, posypujemy pieprzem cytrynowym i majerankiem, skrapiamy kilkoma kroplami cytryny. Na talerzu przygotowujemy mąkę i obtaczamy w nich przyprawione filety. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety. Podajemy z grillowanym łososiem.


Zdrowy tryb życia

0 komentarze :