Składniki na ciasto jasne - bezowe:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
Składniki na masę:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 litra mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 25 dag masła
Dodatkowo:
- 2 galaretki w tym samym kolorze
- paczka okrągłych biszkoptów
- 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru
- 250 ml wrzątku do zalania kawy
wiórki kokosowe
- 10 dag masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru pudru
1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia.
2. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej.
Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
3. Teraz czas na budyń. Przygotowujemy go z przepisem na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość mleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem.
4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.
5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia). Wierzch posypujemy wiórkami . Ciasto umieszczamy w lodówce.
To musi być pyszne ciacho!!
OdpowiedzUsuńMam to ciasto od dawna w swoim zeszycie, ale jeszcze nie robiłam, może zrobię je w Święta???
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, dużo zależy od tego w czym namoczymy biszkopty, ja kawę połączyłam z amaretto i okazało się strzałem w 10 - tkę :)
Usuń