Oczy Carycy

Wyborne przekładane ciasto, poncz przygotowany z kawy i amaretto...niebo w gębie... :)

Składniki na ciasto jasne - bezowe:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu
Składniki na ciemne ciasto:
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju

Składniki na masę:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 0,5 litra mleka
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 25 dag masła

Dodatkowo:

  • 2 galaretki w tym samym kolorze
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru
  • 250 ml wrzątku do zalania kawy
    wiórki kokosowe
Polewa:
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru pudru 



1. Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek w połowie podanej ilości wody. Zostawiamy do ostudzenia.
2. Teraz kolej na ciasto białe. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i chwilę jeszcze miksujemy. Odstawiamy mikser dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. W drugim naczyniu żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy na końcu dolewamy olej.
Blachę (25x33) wykładamy papierem do pieczenia, na zmianę lejemy ciasto raz białe raz ciemne . Na końcu mieszamy je widelcem. Pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.
3. Teraz czas na budyń. Przygotowujemy go z przepisem na opakowaniu tylko zmniejszamy o połowę ilość mleka i dodajemy cukier wanilinowy. Przestudzony budyń miksujemy z masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem.
4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.
5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia). Wierzch posypujemy wiórkami . Ciasto umieszczamy w lodówce.



Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

3 komentarze :

  1. Mam to ciasto od dawna w swoim zeszycie, ale jeszcze nie robiłam, może zrobię je w Święta???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne ciasto, dużo zależy od tego w czym namoczymy biszkopty, ja kawę połączyłam z amaretto i okazało się strzałem w 10 - tkę :)

      Usuń