Składniki:
- 1 kg surowego boczku
- 1 szklanka mleka 0.5 %
- 4-5 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżeczki majeranku
- pieprz może być pikantny lub zwykły czarny
- sól do smaku
1. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć ze zmielonym boczkiem, solą, pieprzem, majerankiem, mlekiem. Pietruszkę drobno posiekać, połączyć z resztą składników. Dobrze wymieszać, najlepiej dłonią.
2. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę mięsną. Piec w tem. 180 C przez 90 minut. Po upieczeniu odlać ,,sos,, , który zbierze się w foremce, wyciągnąć pieczeń i pozostawić do wystudzenia. Jeśli kroimy ciepłą pieczeń to może się kruszyć. Dla ozdoby możemy w środek masy przed pieczeniem włożyć 2-3 jaja w całości, gotowane na twardo. Po przekrojeniu daje ładny efekt.
inspiracja,, Mięsa siostry Marii ,,
oryginalna :) witam w akcji PIECZEŃ RZYMSKA!
OdpowiedzUsuń