Pieczeń rzymska z boczku

Świetna domowa wędlina, kupując boczek poproście aby go zmielono na miejscu w sklepie, wtedy przygotowanie pieczeni rzymskiej zajmie Wam kilka minut :)

Składniki:
  • 1 kg surowego boczku
  • 1 szklanka mleka 0.5 %
  • 4-5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżeczki majeranku
  • pieprz może być pikantny lub zwykły czarny
  • sól do smaku


1. Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć ze zmielonym boczkiem, solą, pieprzem, majerankiem, mlekiem. Pietruszkę drobno posiekać, połączyć z resztą składników. Dobrze wymieszać, najlepiej dłonią.
2. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę mięsną. Piec w tem. 180 C przez 90 minut. Po upieczeniu odlać ,,sos,, , który zbierze się w foremce, wyciągnąć pieczeń i pozostawić do wystudzenia. Jeśli kroimy ciepłą pieczeń to może się kruszyć. Dla ozdoby możemy w środek masy przed pieczeniem włożyć 2-3 jaja w całości, gotowane na twardo. Po przekrojeniu daje ładny efekt.

inspiracja,, Mięsa siostry Marii ,,


pieczeń rzymska.

1 komentarz :