Bardzo proste ciasto, a jak wiadomo żeby zrobić pyszny jabłecznik wystarczy kruche ciasto i pyszne jabłka, więc...zabieramy się do pracy :). W płatki migdałów i rodzynki zaopatrzcie się na stronie Skworca.
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 10 dag masła
- 80 dag jabłek
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki suchej galaretki
- garść rodzynek
- garść płatków migdałowych
Koniecznie zajrzyjcie na stronę Homemart.pl firmy Guardini , która posiada szeroki wybór form i blaszek do wypieków.
1. Do mąki dodać sól, cukier puder, żółtko oraz 2 łyżki lodowatej wody, masło. Szybko zagnieść ciasto, rozwałkować cienko na stolnicy. Płat ciasta przenieść na wałku na przygotowaną tortownicę, starannie wylepić dno i ścianki, formując nieco wyższy brzeg ok.3 cm. Tortownicę wstawić na pół godziny do lodówki.
2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki. Na koniec pokroić w cienkie plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Cukier wymieszać z cynamonem. Kruchy spód posypać galaretką, po czym na całej powierzchni ciasta układać warstwami plasterki jabłek. Posypać rodzynkami.
3. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.
4. Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 C. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut.
źródło ,,wielka księga ciast,,
0 komentarze :