Baranki Wielkanocne bez foremek




Bardzo prosty sposób na Wielkanocne baranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze święconym :).

Składniki na ok. 12 baranków:
  • 50 dag mąki
  • 2 i 1/2 dag świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła
  • sól
Ponadto:
  • 1 puszka brzoskwiń
Kruszonka:
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 7 dag masła
  • 7 dag cukru
  • 15 dag mąki
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mleka
1. Mąkę przesiać do miski, na środku mąki zrobić wgłębienie. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 
2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm. 
3. Z kartonu wyciąć formę baranka, przykładać do ciasta i bardzo ostrym nożem wycinać kontur baranka, dodatkowo wyciąć po dwa kawałeczki na ucho i ogon. Blaszki posmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać baranki w dużej odległości od siebie. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.
4. Morele osączyć, pokroić w słupki lub plastry. Na każdym baranku położyć kilka plastrów brzoskwiń, z wyjątkiem głowy i nóżek.
5. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść, rozkruszyć na cząstkach moreli i jedną cząstkę uformować na oko. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować nóżki, boki i głowę baranka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Upieczone baranki przestudzić, można posypać cukrem pudrem i ozdobić kokardką.



źródło,, wielka księga ciast,,


Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

0 komentarze :