Spaghetti w gniazdach cukinii z aromatycznym anchois



Makaron można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuje mega aromatyczne spaghetti w oliwie, ziołach z anchois w gniazdkach z cukinii  skropionej sosem teriyaki...symfonia smaku dla podniebienia :)



Składniki dla 4 osób:
  • 25 - 30 dag makaronu nitki od Lubelli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka anchois
  • szczypior - tymianek - bazylia, dobrze jest wybrać jeden gatunek zioła
  • mała cukinia
  • 4-5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2- 3 łyżki sosu  teriyaki
  • pieprz
  • sól



1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odzcedzamy.
2. Cukinie ścinamy w cienkie podłużne pasy i każdy z jednej strony skrapiamy kilkoma kroplami sosu teriyaki.
3. Zioła drobno kroimy, czosnek przeciskamy wyciskarką, łączymy zioła i czosnek z oliwą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z odcedzonym makaronem, dobrze mieszamy. Makaron stanie się aromatyczny i pyszny.
4. Plastry cukinii zwijamy tak aby strona z sosem była wewnątrz, makaron zwijamy w gniazda i napełniamy cukiniowe sakiewki, do każdego zawijasa dodajemy kawałek aromatycznego anchois.Podajemy na gorąco.




0 komentarze :