Makaron można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponuje mega aromatyczne spaghetti w oliwie, ziołach z anchois w gniazdkach z cukinii skropionej sosem teriyaki...symfonia smaku dla podniebienia :)
- 25 - 30 dag makaronu nitki od Lubelli
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka anchois
- szczypior - tymianek - bazylia, dobrze jest wybrać jeden gatunek zioła
- mała cukinia
- 4-5 łyżki oliwy z oliwek
- 2- 3 łyżki sosu teriyaki
- pieprz
- sól
1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odzcedzamy.
2. Cukinie ścinamy w cienkie podłużne pasy i każdy z jednej strony skrapiamy kilkoma kroplami sosu teriyaki.
3. Zioła drobno kroimy, czosnek przeciskamy wyciskarką, łączymy zioła i czosnek z oliwą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z odcedzonym makaronem, dobrze mieszamy. Makaron stanie się aromatyczny i pyszny.
4. Plastry cukinii zwijamy tak aby strona z sosem była wewnątrz, makaron zwijamy w gniazda i napełniamy cukiniowe sakiewki, do każdego zawijasa dodajemy kawałek aromatycznego anchois.Podajemy na gorąco.
0 komentarze :