Kiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka i rozpływa się w ustach, pychota i samo zdrowie!.
Kaszę gryczaną wysokiej jakości oferuje sklep Owocowy Raj.
Składniki na babkę:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag białego sera
- 3 jaja
- świeże zioła, pietruszka - szczypiorek - bazylia - mięta, co kto lubi
- sól
- pieprz
1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić.
2. Twaróg rozetrzeć z dwoma żółtkami, ziołami, solą i pieprzem.
3. Pozostałe białka i jajko rozbełtać z oliwą, solą i pieprzem, a następnie z przestudzoną kaszą.
4. Do przygotowanej, natłuszczonej formy wkładać kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową i pozostałą część kaszy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 190C i piec 30 minut.
Fanie wygląda. Podajemy na ciepło? Z jakimś sosem?
OdpowiedzUsuńU mnie zniknęło po wystudzeniu, czyli na zimno, zostało zjedzone jak kromki chleba, bez dodatków :), jako przekąska :)
Usuń