Babka gryczana z twarogiem


Kiedy proponuje moim dzieciom dania z kasza gryczaną to kręcą nosem...a babka?, okazała się sukcesem :). Ma wspaniały smak, a warstwa twarogu sprawia, że jest miękka i rozpływa się w ustach, pychota i samo zdrowie!.



Kaszę gryczaną wysokiej jakości oferuje sklep Owocowy Raj.

Składniki na babkę:
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag białego sera
  • 3 jaja
  • świeże zioła, pietruszka - szczypiorek - bazylia - mięta, co kto lubi 
  • sól
  • pieprz 


1. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odstawić.
2. Twaróg rozetrzeć z dwoma żółtkami, ziołami, solą i pieprzem.
3. Pozostałe białka i jajko rozbełtać z oliwą, solą i pieprzem, a następnie z przestudzoną kaszą.
4. Do przygotowanej, natłuszczonej formy wkładać kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową i pozostałą część kaszy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 190C i piec 30 minut.



Wielkanoc bez glutenu. Wielkanocne Smaki - edycja IV Lekka Wielkanoc Zdrowy tryb życia Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze :

  1. Fanie wygląda. Podajemy na ciepło? Z jakimś sosem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zniknęło po wystudzeniu, czyli na zimno, zostało zjedzone jak kromki chleba, bez dodatków :), jako przekąska :)

      Usuń