Tort owocowy z ananasami

Duży okazały tort idealny na przyjęcia!, prezentuje się pięknie :). Tort składa się z czterech warstw ciasta, każde inne, a do tego trzy rodzaje mas. Wierzch zdobimy stosownie do okoliczności. Zrobienie tortu zabiera ok 4 godzin, łącznie z pieczeniem. Wykorzystałam tortownicę firmy Guardini  o wielkości 28 cm, dostępną na stronie Homemart.pl.

Biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodać cukier, po 1 żółtku, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę, piec ok. 30 minut w tem. 180 C.

Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępować jak w przepisie na ciasto jasne.


Ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 15 dag cukru
  • 20 dag orzechów krojonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec 30-40 min w temp. 170 s C. 

Ciasto kokosowe:
  • 20 dag kokosu
  • 15 dag cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec 25 min w temp. 180 C.


Krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 50 dag masła
  • 25 dag margaryny
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasów
  • wiśnie z syropu lub kandyzowane
Po bakalie zapraszam do Owocowego Raju.

1.Galaretkę rozpuścić w 1/2  szklanki wody.  
2. Z owoców odlać syrop, dobrze odcedzić i pokroić w drobną kostkę. 
3. Z 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia.
4. Utrzeć margarynę  i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie.  Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie.



Przełożenie: 
Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa ananasowa, a na wierzch ciasto ciemne. Boki i wierzch równo posmarować masą, posypać kokosem i udekorować wg. uznania.

źródło ,,ciasta siostry Anastazji,,

13 komentarzy :

  1. Ale olbrzymi! :D Pięknie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy blaty należy nasączyć, jesli tak to czy blat kokosowy i orzechowy również?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku tego tortu ja nie ponczuje ciast, bo nasiąkną od masy, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Blat kokosowy jest mięciutki więc nie wymaga paczowania, natomiast orzechowy fajnie chrupie, więc można uznać go za chrypkę orzechowa co najbardziej pasuje 😉

      Usuń
  3. Zrobiłam ten tort na urodziny córki i bardzo żałuję jest nie smaczny owocowe masy w ogóle nie pasują do spodów oddechowych czy kokos Ogólnie masy zwłaszcza wiśniowa fuuj

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Powyższy negatywny komentarz ma się nijak do rzeczywistości!!!tort jest rewelacyjny pod każdym względem!!! I masy i blaty świetnie ze sobą współgrają, tort wygląda smakowicie i tak smakuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort pyszny jadłam go już pare razy😋😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam serdecznie robiłam ten tort w weekend jest przepyszny serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru

    OdpowiedzUsuń
  8. A jezeli chciałabym zrobic taki tort lecz prostokątny to wtedy wiecej tych skladnikow na masy trzeba?

    OdpowiedzUsuń