Biszkopt jasny
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 5 białek
- 15 dag cukru
- 20 dag orzechów krojonych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kokosowe:
- 20 dag kokosu
- 15 dag cukru
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 litr mleka
- 2 cukry wanilinowe
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10 żółtek
- 6 łyżek cukru
- 50 dag masła
- 25 dag margaryny
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 puszka ananasów
- wiśnie z syropu lub kandyzowane
1.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
2. Z owoców odlać syrop, dobrze odcedzić i pokroić w drobną kostkę.
3. Z 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia.
4. Utrzeć margarynę i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie. Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie.
Przełożenie:
Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa ananasowa, a na wierzch ciasto ciemne. Boki i wierzch równo posmarować masą, posypać kokosem i udekorować wg. uznania.
źródło ,,ciasta siostry Anastazji,,
Ale olbrzymi! :D Pięknie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńApetyczny ten Twój tort!
OdpowiedzUsuńCzy blaty należy nasączyć, jesli tak to czy blat kokosowy i orzechowy również?
OdpowiedzUsuńW przypadku tego tortu ja nie ponczuje ciast, bo nasiąkną od masy, pozdrawiam :)
UsuńBlat kokosowy jest mięciutki więc nie wymaga paczowania, natomiast orzechowy fajnie chrupie, więc można uznać go za chrypkę orzechowa co najbardziej pasuje 😉
UsuńZrobiłam ten tort na urodziny córki i bardzo żałuję jest nie smaczny owocowe masy w ogóle nie pasują do spodów oddechowych czy kokos Ogólnie masy zwłaszcza wiśniowa fuuj
OdpowiedzUsuńBardzo dobry
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPowyższy negatywny komentarz ma się nijak do rzeczywistości!!!tort jest rewelacyjny pod każdym względem!!! I masy i blaty świetnie ze sobą współgrają, tort wygląda smakowicie i tak smakuje!!!
OdpowiedzUsuńTort pyszny jadłam go już pare razy😋😋
OdpowiedzUsuńRobilam jest pyszny
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie robiłam ten tort w weekend jest przepyszny serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru
OdpowiedzUsuńA jezeli chciałabym zrobic taki tort lecz prostokątny to wtedy wiecej tych skladnikow na masy trzeba?
OdpowiedzUsuń