Tort owocowy z ananasami

Duży okazały tort idealny na przyjęcia!, prezentuje się pięknie :). Tort składa się z czterech warstw ciasta, każde inne, a do tego trzy rodzaje mas. Wierzch zdobimy stosownie do okoliczności. Zrobienie tortu zabiera ok 4 godzin, łącznie z pieczeniem. Wykorzystałam tortownicę firmy Guardini  o wielkości 28 cm, dostępną na stronie Homemart.pl.

Biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodać cukier, po 1 żółtku, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę, piec ok. 30 minut w tem. 180 C.

Biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Postępować jak w przepisie na ciasto jasne.


Ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 15 dag cukru
  • 20 dag orzechów krojonych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec 30-40 min w temp. 170 s C. 

Ciasto kokosowe:
  • 20 dag kokosu
  • 15 dag cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę. Piec 25 min w temp. 180 C.


Krem:
  • 1 litr mleka
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 50 dag masła
  • 25 dag margaryny
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 puszka ananasów
  • wiśnie z syropu lub kandyzowane
Po bakalie zapraszam do Owocowego Raju.

1.Galaretkę rozpuścić w 1/2  szklanki wody.  
2. Z owoców odlać syrop, dobrze odcedzić i pokroić w drobną kostkę. 
3. Z 1/2 litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń, odstawić do wystudzenia.
4. Utrzeć margarynę  i masło stopniowo dodając wystudzony budyń. Krem podzielić na 3 części (część masy odłożyć do posmarowania tortu na końcu). Do jednej części dodać tężejącą galaretkę oraz wiśnie.  Do drugiej części ananasa, a do trzeciej brzoskwinie.



Przełożenie: 
Ciasto jasne, masa brzoskwiniowa. Ciasto orzechowe, masa wiśniowa. Ciasto kokosowe, masa ananasowa, a na wierzch ciasto ciemne. Boki i wierzch równo posmarować masą, posypać kokosem i udekorować wg. uznania.

źródło ,,ciasta siostry Anastazji,,

4 komentarze :

  1. Ale olbrzymi! :D Pięknie się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy blaty należy nasączyć, jesli tak to czy blat kokosowy i orzechowy również?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przypadku tego tortu ja nie ponczuje ciast, bo nasiąkną od masy, pozdrawiam :)

      Usuń