Tempura - Kalmary, ośmiornice, krewetki i warzywa w cieście

Tempura uchodzi za danie japońskie. Jest to jednak jedno z niewielu dań przyjętych przez Japończyków w kuchni Zachodu. Przyrządzali je mnisi hiszpańscy i portugalscy, którzy osiedli się w południowej części Japonii pod koniec XVI wieku, od nich nauczyli się Japończycy.

Tempura to połączenie mąki pszennej, kukurydzianej, ryżowej, czasem tapioki i oczywiście przyprawy. Można ją przygotować samemu, ale dla zabieganych lepszym rozwiązaniem będzie zakup gotowej mieszanki w Sklep.naSushi.pl, tempurę zalewamy lodowatą wodą, mieszamy i gotowe :)


Składniki dla 4-6 osób:
  • 20-25 dag krewetek, kalmarów, ośmiornic
  • 1 mała cukinie, lub różyczki kalafiora
  • 15 dag tempury
  • sól
1. Przygotowujemy tempurę, mieszankę maki i przypraw mieszamy z lodowata wodą, dokładnie mieszamy.
2. Warzywa kroimy, można lekko osolić, nabijamy na patyczki do szaszłyków. Krewetki i kalmary wrzucamy do tempury i obtaczamy w cieście. Smażymy na głębokim tłuszczu dokładnie ze wszystkich stron. 
3. Przygotowujemy ręczniki papierowe, odsączamy z tłuszczu usmażone owoce morza. Podajemy jako przekąskę z dobrym dipem lub chutneyem, można podawać z ryżem jako danie główne.


 źródło ,, Kuchnia Azjatycka,,


0 komentarze :