PAIN BOUILLIE



Jest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek.

Zakwas:
  • 22 dag mąki żytniej
  • 450 ml wrzątki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
Ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka utłuczonych ziaren kminku
  • oliwa z oliwy do posmarowania


1. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią na zakwas. Zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Dodać miód i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin.
2. Wyrobić ciasto. Włożyć drożdże do dzbanka, wlać wodę i rozetrzeć. Wsypywać po odrobinie mąki i wyrabiać, aż powstanie zwarte ciasto.
3. Włożyć ciasto na stolnicę oprószona mąką i zagniatać 6-8 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i pozostawić w cieple na ok. 2 godziny, by wyrosło.
4. Włożyć wyrośnięte ciasto na stolnicę, przekłuć je nożem. Przekroić na 2 części, rozwałkować każdą na prostokąt. Składać na trzy , spoić delikatnie krawędzie. Włożyć do wysmarowanej oliwą formy, dwie części, natłuścić miejsce w którym chleby stykają się w foremce. Przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło.
5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Posmarować obydwa bochenki oliwa z oliwek. Ostrym nożem zrobić na każdym nacięcia. Piec 30 minut, zmniejszyć tem. do 190 C i piec jeszcze 25-30 minut. Wyłożyć chleby na metalową kratkę żeby ostygły.

Pain bouilie najlepiej smakuje z dodatkiem sera i wędlin.

źródło ,, encyklopedia chleba,,


0 komentarze :