Węgierski chleb farmerski

Ten chleb wyróżnia się złocistą skórką posypaną ziarnami kopru włoskiego. Bułeczki z tego samego ciasta są równie smaczne - należy je piec 20 minut.

Koper włoski oraz inne przyprawy znajdzie na stronie Owocowyego Raju.

Składniki na 1 bochenek:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 i 1/8 szk ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego utłuczonego
  • 1/2 łyżeczki kopru włoskiego do posypania
  • szczypta soli do posypania

1. Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać utłuczone ziarna kopru włoskiego i cukier. Zrobić zagłębienie w środku.
2. Rozetrzeć drożdże z odrobiną wody, dodać resztę wody, wymieszać, dodać tyle mąki aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Wlać do zagłębienia. Przykryć , zostawić na 30 minut, aż rozczyn wyrośnie.
3. Dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto, zagniatać 10 minut. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i zostawić w cieple na 60 minut, by wyrosło i podwoiło objętość.
4. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta bochenek. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Roztrzepać białko z solą i posmarować nim bochenek. Posypać ziarnami kopru. Zrobić nożem nacięcie wzdłuż bochenka. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.

Źródło ,, encyklopedia chleba,,

0 komentarze :