Koper włoski oraz inne przyprawy znajdzie na stronie Owocowyego Raju.
Składniki na 1 bochenek:
- 45 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 i 1/8 szk ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego utłuczonego
- 1/2 łyżeczki kopru włoskiego do posypania
- szczypta soli do posypania
1. Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać utłuczone ziarna kopru włoskiego i cukier. Zrobić zagłębienie w środku.
2. Rozetrzeć drożdże z odrobiną wody, dodać resztę wody, wymieszać, dodać tyle mąki aby uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Wlać do zagłębienia. Przykryć , zostawić na 30 minut, aż rozczyn wyrośnie.
3. Dodać roztopione masło. Wyrobić ciasto, zagniatać 10 minut. Włożyć do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i zostawić w cieple na 60 minut, by wyrosło i podwoiło objętość.
4. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta bochenek. Ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Roztrzepać białko z solą i posmarować nim bochenek. Posypać ziarnami kopru. Zrobić nożem nacięcie wzdłuż bochenka. Piec 20 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 10 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Źródło ,, encyklopedia chleba,,
0 komentarze :