Wysokiej jakości tortownicę, oraz duży wybór foremek do wypieków znajdziecie na stronie homemart.pl.
Składniki na tortownicę 26 - 28 cm:
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- Składniki na ciasto ucierane:
- 3 jaja
- 13 dag masła
- 13 dag cukru
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- 10 dag maku
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki konfitury z moreli
- cukier puder
1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę naciąć wzdłuż ostrym nożem na głębokość 3-5 mm, ale nie do samego końca. Tak przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. Tortownicę wysmarować tłuszczem.
3. Białka oddzielić od żółtek. Ubić trzepaczką na sztywna pianę. Masło, cukier i żółtka ucierać mikserem na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.
4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej kolejności przelać ją na tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek.
5. Masło rozpuścić ( 2 łyżki ). Jabłka ułożyć dekoracyjnie, lekko zatapiając je w cieście, polać stopionym masłem. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor.
6. Gorący piaskowiec z makiem i jabłkami posmarować konfiturą z moreli. Tuż przed podaniem brzegi piaskowca można oprószyć cukrem pudrem.
Prezentuje się kusząco :)
OdpowiedzUsuń