Jabłecznik z makiem

Kto ma ochotę na pyszne ciasto ucierane z jabłkami?, puszyste i pyszne!

Wysokiej jakości tortownicę, oraz duży wybór foremek do wypieków znajdziecie na stronie homemart.pl.


Składniki na tortownicę 26 - 28 cm:
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Składniki na ciasto ucierane:
  • 3 jaja
  • 13 dag masła
  • 13 dag cukru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
  • 10 dag maku
  • 2 łyżki soku jabłkowego
Ponadto:
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki konfitury z moreli
  • cukier puder



1. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę naciąć wzdłuż ostrym nożem na głębokość 3-5 mm, ale nie do samego końca. Tak przygotowane jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
2. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C. Tortownicę wysmarować tłuszczem.
3. Białka oddzielić od żółtek. Ubić trzepaczką na sztywna pianę. Masło, cukier i żółtka ucierać mikserem na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.
4. Mak zalać niewielką ilością zimnego soku jabłkowego. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej porcji dodać masę makową i w pierwszej kolejności przelać ją na tortownicę, wyrównując powierzchnię. Teraz nakładać jasne ciasto. Można spiralnym ruchem przeciągnąć przez ciasto widelcem, aby powstał marmurek.
5. Masło rozpuścić ( 2 łyżki ). Jabłka ułożyć dekoracyjnie, lekko zatapiając je w cieście, polać stopionym masłem. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-55 minut na jasnozłoty kolor.
6. Gorący piaskowiec z makiem i jabłkami posmarować konfiturą z moreli. Tuż przed podaniem brzegi piaskowca można oprószyć cukrem pudrem.


Źródło,, wielka księga ciast,,

1 komentarz :