Składniki:
- 2 dag suszonych grzybów shiitake
- 2 dag suszonych grzybów mun
- 8 dag tofu
- 1/2 szklanki odsączonych pędów bambusa
- 1 litr wywaru warzywnego
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka łagodnego sosu sojowego lub tyreiaki
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki oleju z chili
- biały świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa zimnej wody
- 1 białko
1 łyżeczka oleju sezamowego - cebula dymka do przybrania zupy
1. Namocz suszone grzyby w wodzie przez ok. 30 minut, muszą być miękkie. Odsącz, odetnij twarde części (nóżki), i pokrój na cienkie kawałki.
2. Tofu pokrój lub pokrusz, pędy babusa pokrój cienko.
3. Do dużego rondla włóż grzyby, tofu, pędy bambusa, zalej wywarem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
4. Dodaj cukier, ocet, sos sojowy, olej z chili, sól i pieprz. Wymieszaj mąkę z wodą na pastę. Dołóż ją do zupy i mieszaj, aż lekko zgęstnieje.
5. Białko lekko ubij, a następnie wlewaj je do zupy ciągłym strumieniem, cały czas mieszając. Gotuj mieszając, aż białko zmieni kolor.
6. Tuż przez podaniem dodaj olej sezamowy. Rozlej zupę do ogrzanych talerzy i udekoruj każdą porcję krążkami dymki.
Źródło,, encyklopedia zup,,
bardzo apetyczna zupka :) lubię takie klimaty!
OdpowiedzUsuń