Składniki na 1 sztukę:
- 35 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 5 dag masła
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
- 2 łyżki ciepłej wody
- 7 dag cukru kryształu, (to dodatek jeśli lubicie chałkę na słodko)
- 1 łyżka wody
- 1 żółtko
Do wypieku chałek świetnie sprawdzają się płaskie formy do pieczenia, które możecie obejrzeć na stronie homemart.pl.
1. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą.
2. Podgrzać śmietanę w rondlu na małym ogniu, aż osiągnie tem.35-38 C, rozpuścić w śmietanie cukier kryształ. Podgrzaną śmietanę wyłączyć, dodać roztarte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać jajko i masło. Składniki połączyć.
3. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło objętość.
4. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, podzielić na trzy części, z każdego kawałka uformować podłużny wałeczek i spleść je jak warkocz, podwijając początek i koniec pod spód. Uformowane ciasto ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Rozgrzać piekarnik do 190C. Żółtko utrzeć z wodą na glazurę i posmarować wyrośniętą bułkę. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce.
Źródło ,, encyklopedia chleba,,
Pierwszy raz o niej słyszę :)
OdpowiedzUsuńTo zachęcam do przetestowania :-)
Usuń