Szwajcarska chałka

Ta pleciona, pyszna bułka jest znana w Szwajcarii pod nazwa ,,zupfe,, i często jada się ją tam w weekend. Ma lśniącą skórkę i cudownie miękki miękisz. W wersji oryginalnej robi się ją bez cukru, ja jednak zawsze dodaje ok. 7 dag.


Składniki na 1 sztukę:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 5 dag masła
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 7 dag cukru kryształu, (to dodatek jeśli lubicie chałkę na słodko)
Do posmarowania:
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko

Do wypieku chałek świetnie sprawdzają się płaskie formy do pieczenia, które możecie obejrzeć na stronie homemart.pl.


1. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą.
2. Podgrzać śmietanę w rondlu na małym ogniu, aż osiągnie tem.35-38 C, rozpuścić w śmietanie cukier kryształ. Podgrzaną śmietanę wyłączyć, dodać roztarte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać jajko i masło. Składniki połączyć.
3. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło objętość.
4. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, podzielić na trzy części, z każdego kawałka uformować podłużny wałeczek i spleść je jak warkocz, podwijając początek i koniec pod spód. Uformowane ciasto ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Rozgrzać piekarnik do 190C. Żółtko utrzeć z wodą na glazurę i posmarować wyrośniętą bułkę. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce.

Źródło ,, encyklopedia chleba,,

2 komentarze :