Rolada z piersi indyka

Na specjalne okazje, albo na rodzinny obiad....Pyszna rolada z piersi indyka, można podawać jako przekąskę, lub jako danie główne z sosem warzywnym. Po przyprawy zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju.

Mięso:
  • 1 duża pojedyncza pierś z indyka lub złączona podwójna pierś z kurczaka
  • 5 dag sera żółtego
  • kilka liści świeżej szałwii
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
Pierś z indyka rozciąć tak, by otrzymać duży, równy płat mięsa. Ponacinać w kilku miejscach, lekko natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na 15 minut. Na mięsie ułożyć plasterki żółtego sera i liście szałwii: z wierzchu rozprowadzić równomiernie farsz. Zwinąć w roladę, obwiązać nicią lub sznurkiem kuchennym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem i sosem. Piec w tem. 160C przez ok. 60-80 minut. Pod koniec pieczenia sos zaciągnąć zasmażką z masła i mąki.


Farsz:
  • 5 dag pieczarek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 żółtka
  • kilka łyżek oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • szczypta soli
Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek, starty ser, dwa żółtka. Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać.

Sos:
  • 10 pieczarek
  • 150 ml białego wina
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz
  • szczypta soli
Pieczarki obrać, drobno pokroić. Usmażyć na oleju razem z posikaną cebulą i drobno pokrojonymi marchewkami. Kiedy grzyby i marchewką zmiękną, dodać wino i bulion drobiowy. Nie zdejmować z ognia do odparowania 1/3 sosu.


Źródło ,, mięsa siostry Marii,, Pieczarkowy Tydzień 2014 Pieczarkowy Tydzień 2014

1 komentarz :

  1. Bardzo lubię takie domowe wędliny, zarówno robić i jeść :) A farsz z pieczarkami na pewno był palce lizać ;) Zapraszam Cię do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :) Jeszcze 3 dni akcji :)

    OdpowiedzUsuń