Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jaja
Składniki na masę serową:
- 125 dag białego sera, zmielonego
- 20 dag margaryny
- 8 jaj
- 25 dag cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag kaszy manny
- 25 dag maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kg jabłek
1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.
3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
źródło ,, ciasta siostry Anastazji,,
Wygląda pysznie! Uwielbiam seromakowiec, w którym warstwy sera i maku są oddzielnie, ale takiego sernika z połączeniem sera i maku w jednej warstwie nie robiłam, a brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuń