Jeśli chcecie kupić dobrej jakości melasę zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 i 1/2 szklanki mąki razowej
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 g świeżych drożdży lub jedna łyżeczka suszonych drożdży
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki melasy
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 i 1/2 szklanki wody
1. W rondlu rozgrzać masło, melasę i 2 łyżki wody, aż mało się rozpuści. Dodać mąkę kukurydzianą i sól.Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając. Nieco ostudzić.
2. Rozetrzeć w małej misce drożdże z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut.
3. Wymieszać w dużej misce papkę kukurydzianą z drożdżami. Dodać mąkę razową i połączyć, a następnie dodać mąkę pszenną i wyrobić lepkie ciasto. Włożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 10-15 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.
4. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. , by wyrosło o podwoiło objętość.
5. Po wyrośnięciu lekko zagnieść ciasto na oprószonej mąką stolnicy, uformować dwa mniejsze bochenki lub jeden duży i przełożyć do przygotowanych foremek. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 35-45 minut, by ciasto wyrosło.
6. Rozgrzać piekarnik do tem 200C. Zrobić nacięcia ostrym nożem na bochenkach. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć bochenki na metalową kratkę, by ostygły. Najsmaczniejszy chleb jest podawany na ciepło.
źródło ,, encyklopedia chleba,,
0 komentarze :