Anadama czyli chleb z melasą

Ten tradycyjny chleb pochodzi ze stanu Massachusetts, a wyrabia się go z mąki kukurydzianej, razowej i białej z dodatkiem melasy. Według legendy stworzył go mąż kobiety o imieniu Anna, która zamiast przyrządzić mu kolacje, zostawiła w kuchni jedynie papkę ze zmielonej kukurydzy i nieco melasy. Wzburzony małżonek wymieszał te składniki z mąką, wodą i drożdżami, wstawił do pieca , mrucząc pod nosem ,,Anna, damn her,, , co znaczy: ,,Niech diabli wezmą Annę,,

Jeśli chcecie kupić dobrej jakości melasę zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.

Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 i 1/2 szklanki mąki razowej
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 g świeżych drożdży lub jedna łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki melasy
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 i 1/2 szklanki wody 

1. W rondlu rozgrzać masło, melasę i 2 łyżki wody, aż mało się rozpuści. Dodać mąkę kukurydzianą i sól.Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, mieszając. Nieco ostudzić.
2. Rozetrzeć w małej misce drożdże z ciepłą wodą i odstawić na 5 minut.
3. Wymieszać w dużej misce papkę kukurydzianą z drożdżami. Dodać mąkę razową i połączyć, a następnie dodać mąkę pszenną i wyrobić lepkie ciasto. Włożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 10-15 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki.
4. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. , by wyrosło o podwoiło objętość.
5. Po wyrośnięciu lekko zagnieść ciasto na oprószonej mąką stolnicy, uformować dwa mniejsze bochenki lub jeden duży i przełożyć do przygotowanych foremek. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 35-45 minut, by ciasto wyrosło.
6. Rozgrzać piekarnik do tem 200C. Zrobić nacięcia ostrym nożem na bochenkach. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć tem. do 180C i piec jeszcze 35-40 minut. Po upieczeniu przełożyć bochenki na metalową kratkę, by ostygły. Najsmaczniejszy chleb jest podawany na ciepło.

źródło ,, encyklopedia chleba,,

0 komentarze :