Sernik makowy

Dzisiaj coś dla wielbicieli serników!,  kolejna ciekawa wersja z makiem  :). Mak niebieski znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę. 

Składniki na masę serową:
  • 125 dag białego sera, zmielonego
  • 20 dag margaryny
  • 8 jaj
  • 25 dag cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy 
  • 5 dag kaszy manny
  • 25 dag maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kg jabłek 


1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.
3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

źródło ,, ciasta siostry Anastazji,,

2 komentarze :

  1. Wygląda pysznie! Uwielbiam seromakowiec, w którym warstwy sera i maku są oddzielnie, ale takiego sernika z połączeniem sera i maku w jednej warstwie nie robiłam, a brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń