Zupa słodko kwaśna

Klasyczna chińska zupa - bardzo smakowity początek posiłku. Wszystkie składniki znajdziecie w sklepie internetowym sklep.na Sushi.pl :)

Składniki:
  • 2 dag suszonych grzybów shiitake
  • 2 dag suszonych grzybów mun
  • 8 dag tofu
  • 1/2 szklanki odsączonych pędów bambusa
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 3 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 łyżka  łagodnego sosu sojowego lub tyreiaki
  • sól do smaku
  • 1/4 łyżeczki oleju z chili
  • biały świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka stołowa zimnej wody
  • 1 białko
    1 łyżeczka oleju sezamowego
  • cebula dymka do przybrania zupy

1. Namocz suszone grzyby w wodzie przez ok. 30 minut, muszą być miękkie. Odsącz, odetnij twarde części (nóżki), i pokrój na cienkie kawałki.
2. Tofu pokrój lub pokrusz, pędy babusa pokrój cienko.
3. Do dużego rondla włóż grzyby, tofu, pędy bambusa, zalej wywarem. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 5 minut.
4. Dodaj cukier, ocet, sos sojowy, olej z chili, sól i pieprz. Wymieszaj mąkę z wodą na pastę. Dołóż ją do zupy i mieszaj, aż lekko zgęstnieje.
5. Białko lekko ubij, a następnie wlewaj je do zupy ciągłym strumieniem, cały czas mieszając. Gotuj mieszając, aż białko zmieni kolor.
6. Tuż przez podaniem dodaj olej sezamowy. Rozlej zupę do ogrzanych talerzy i udekoruj każdą porcję krążkami dymki.

Źródło,, encyklopedia zup,,

Tofu w akcji!

1 komentarz :