Rusza sezon na truskawki, więc zapewne pojawią się na moim blogu jeszcze wiele razy :), zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.
Biszkopt na dużą blaszkę, składniki:
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na końcu lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w tem 180 C.
Masa:
- 1/2 litra mleka
- 25 dag masła
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- cukier kryształ do smaku
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.
Polewa truskawkowa:
- 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone)
- 3 galaretki truskawkowe
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę.
Źródło ,,ciasta Anastazji,,
0 komentarze :