Ciasto z truskawkami

Rusza sezon na truskawki, więc zapewne pojawią się na moim blogu jeszcze wiele razy :), zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami.

Biszkopt na dużą blaszkę, składniki:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
Ubić pianę z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na końcu lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w tem 180 C.

Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 25 dag masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier kryształ do smaku
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń. Masę wyłożyć na biszkopt.

Polewa  truskawkowa:
  • 1 litr zmiksowanych truskawek, (świeże lub mrożone)
  • 3 galaretki truskawkowe
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich galaretki. Tężejące truskawki wyłożyć na masę.

Źródło ,,ciasta Anastazji,,


0 komentarze :