Składniki:
- 20 dag mąki kukurydzianej
- 7 dag otrębów żytnich z zarodkami
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki ostropestu plamistego
- 5 dag pestek dyni
- 10 dag siemienia lnianego
- 2 łyżki błonnika
- 10 dag gruszki kandyzowanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 5 łyżek syropu klonowego
- 350 ml wody
1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce.
2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy tem. do 180 C i pieczemy jeszcze pół godziny. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.
hmmm robi wrażenie, lubię takie zdrowe wynalazki :D
OdpowiedzUsuń