Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem

Mielone kotlety rybne ze świeżej ryby gwarantują nam jakość i smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a jak wiadomo ryba ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, więc warto często po nie sięgać :).


Składniki na ok 10 -12 kotletów:
  • 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta 
1. Jeśli kupujemy rybę w całości należy wyciąć z niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku.
2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej.
3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem.


0 komentarze :