Składniki na ok. 15 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 600 ml ciepłego mleka
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 7 dag masła
- 7 dag cukru
- 15 dag mąki
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki mleka
1. Mąkę przesiać do miski, na środku mąki zrobić wgłębienie. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm.
3.Wykrawać owalne lub okrągłe drożdżówki . Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.
4. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować przygotowane wykrojone ciasto, obficie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.
0 komentarze :