Drożdżówki z kokosową kruszonką

Domowe pachnące drożdżówki z pyszną kokosową kruszonką :), spróbujcie zrobić je sami!. Kokos dobrej jakości znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

Składniki na ok. 15 sztuk:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 600 ml ciepłego mleka
  • 20 dag cukru
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
 Kruszonka:
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • 7 dag masła
  • 7 dag cukru
  • 15 dag mąki
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki mleka

1. Mąkę przesiać do miski, na środku mąki zrobić wgłębienie. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i 4 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Wlać rozczyn do mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 
2. Gdy rozczyn wyrośnie, wlać ciepłe mleko, masło, cukier i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto ok. 20 minut. Nakryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 0.5 cm. 
3.Wykrawać owalne lub okrągłe drożdżówki . Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 C.
4. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować przygotowane wykrojone ciasto, obficie posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.




0 komentarze :