Składniki :
- 2 łyżki stołowe masła
- 22 dag jagnięciny
- 1 pokrojona cebula
- 45 dag pomidorów
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1/4 szk czerwonej soczewicy
- 1/2 szk cieciorki, namoczonej na noc
- 3 szk wody
- 4 małe cebulki lub szalotki
- 1/4 szk makaronu, (u mnie bez)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekana świeża kolendra
- plasterki cytryny do wciśnięcia do zupy
- cynamon
1. W dużym rondlu roztop masło i przez 5 minut obsmażaj pokrojone w kosteczkę mięso z cebulą, często mieszając.
2. Zanurz pomidory na chwilę we wrzątku, odczekaj, aż nieco przestygną i zdejmij z nich luźną skórkę. Następnie pokrój je na ćwiartki i dodaj do mięsa wraz z ziołami i przyprawami.
3. Opłucz soczewicę pod zimną bieżącą wodą i odsącz namoczoną cieciorkę. Wrzuć je do rondla z wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.
4. Dodaj malutkie cebulki lub równie małe szalotki i gotuj jeszcze przez 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu gotowania wrzuć makaron (najlepiej nitki). Podawaj zupę przybraną świeżą kolendrą, plasterkami cytryny i cynamonem.
Źródło ,,encyklopedia zup,,
0 komentarze :