Makorańska harira

Tę pożywną zupę z mięsem i warzywami tradycyjnie spożywa się w miesiącu Ramadan, kiedy to społeczność muzułmańska pości między wschodem, a zachodem słońca. Cieciorka i soczewica to główne składniki hariry, zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.

Składniki :
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 22 dag jagnięciny
  • 1 pokrojona cebula
  • 45 dag pomidorów
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 szk czerwonej soczewicy
  • 1/2 szk cieciorki, namoczonej na noc
  • 3 szk wody
  • 4 małe cebulki lub szalotki
  • 1/4 szk makaronu, (u mnie bez)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Do przybrania:
  • posiekana świeża kolendra
  • plasterki cytryny do wciśnięcia do zupy
  • cynamon


1. W dużym rondlu roztop masło i przez 5 minut obsmażaj pokrojone w kosteczkę mięso z cebulą, często mieszając.
2. Zanurz pomidory na chwilę we wrzątku, odczekaj, aż nieco przestygną i zdejmij z nich luźną skórkę. Następnie pokrój je na ćwiartki i dodaj do mięsa wraz z ziołami i przyprawami.
3. Opłucz soczewicę pod zimną bieżącą wodą i odsącz namoczoną cieciorkę. Wrzuć je do rondla z wodą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.
4. Dodaj malutkie cebulki lub równie małe szalotki i gotuj jeszcze przez 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu gotowania wrzuć makaron (najlepiej nitki). Podawaj zupę przybraną świeżą kolendrą, plasterkami cytryny i cynamonem.

Źródło ,,encyklopedia zup,, Kuchnia marokańska

0 komentarze :