Jabłkowe ciasto z kruszonką cynamonową

Idealne ciasto na podwieczorek lub do porannej kawy. Jabłka z cynamonem zawsze tworzą pyszny duet...tak więc zapraszam....

Po cynamon oraz błonnik jabłkowy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.

Składniki na małą tortownicę:
  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajo
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 3-4 jabłka
Kruszonka:
  • 7 dag mąki pszennej
  • 4 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 1/3 szklanki błonnika jabłkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu


1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. 
2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść  ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy.
3. Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta.
4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na  jabłka.
5. Piec w tem, 190 C, ok 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



0 komentarze :