Po cynamon oraz błonnik jabłkowy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl.
Składniki na małą tortownicę:
- 25 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 jajo
- 2 łyżki roztopionego masła
- 7 łyżek mleka
- 3-4 jabłka
- 7 dag mąki pszennej
- 4 dag cukru
- 5 dag masła
- 1/3 szklanki błonnika jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem.
2. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce i dokładnie zmiksować. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zagnieść ponownie ciasto na stolnicy oprószoną mąką i wyłożyć na spód tortownicy.
3. Jabłka obrać, pokroić na płaskie plastry i wyłożyć równo na wierzch ciasta.
4. Składniki na kruszonkę zagnieść, aby powstały dość grube okruszki. Warstwą kruszonki wyłożyć na jabłka.
5. Piec w tem, 190 C, ok 30-35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :