KNÄCKERBRÖD

Jest to tradycyjny szwedzki chleb chrupki o wspaniałym smaku żytniego pieczywa. Otwór w środku tego chlebka to pamiątka po czasach, kiedy do suszenia nawlekano pieczywo na kij, który następnie wieszano na krokwiach. Można upiec mniejsze chlebki i związać je czerwoną wstążką, a następnie podarować komuś bliskiemu.


Przepis na 8 chlebków:
  • 45 dag mąki żytniej, mielonej w domu lub z przemiału typ 2000
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 g świeżych drożdży
  • 5 dag masła, ( 4 łyżki)
  • 275 ml ciepłej wody, (ponad 1 szklanka)
  • 2 szklanki otrębów pszennych 


1. Lekko natłuścić dwie blachy. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać w dużej misce mąkę żytnią z solą. Dodać masło, utrzeć rękami i zrobić zagłębienie na środku.
2. Rozetrzeć drożdże z odrobiną wody, wymieszać. Wlać do zagłębienia, wyrobić ciasto, a następnie dodać otręby i wymieszać. Zagniatać ciasto na oprószonej mąką stolnicy 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste.
3. Podzielić ciasto na 8 kawałków i rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na krążek o średnicy 20 cm.
4. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blach i nakłuć widelcem. W środku każdego krążka wykroić otwór foremką o średnicy 4 cm. 
5. Piec 15-20 minut, aż chlebki się przyrumienią i będą chrupkie.

źródło ,, encyklopedia chleba,, Piknik majowy Jeść czy grać? Jeść czy grać?

1 komentarz :