Wiosenna tęcza





Kolorowo i bardzo letnio....tęcza kolorów i smaków. Wspaniałe ciasto, można by rzec ...delicje... :)

 Biszkopt jasny:


  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut.

Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • cukier puder do smaku
  • 25 dag masła
Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru kryształu
  • 1 galaretka zielona
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przesmażyć z cukrem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć bez przykrycia.


 Masa biała:
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 szklanki słodkiego mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
W 1 szklance mleka rozrobić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i cukier. Pozostałe mleko zagotować i do gotującego wlać roztrzepane mleko z mąką i cukrem. Ugotować budyń. Przestudzić. Masło utrzeć i dodać budyń. Wymieszać.


Kokos:
  • 10 dag wiórków kokosowych  www.Skworcu.com.pl
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka masła
Podane składniki wymieszać i podsmażyć na złoty kolor.

Dodatki:
  • 2 galaretki koloru niebieskiego lub czerwonego przygotować wg.przepisu
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Przełożenie ciasta:
Biszkopt - 1/2 masy budyniowej - masa jabłkowa - 1/2 masy budyniowej - biszkopty - zalać tężejącą galaretką - masa biała - wierzch posypać usmażonym kokosem.


 Źródło ,, ciasta siostry Anastazji,,


4 komentarze :