Szarlotka wspaniała


Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię!


Składniki na ciasto,  tortownica o wielkości 24 cm :
  • 2 szklanki maki
  • 15 dag margaryny
  • 1/2 szk cukru
  • 1/4 kostki smalcu
  • 1 jajo
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem. 
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. 
3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.


Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 - 4 łyżki wody 
  • cukier do smaku
1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie. 
2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki. Słoik o wielkości 750 ml tz. 3/4 l jest idealny do tej szarlotki.


0 komentarze :