Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię!
Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm :
- 2 szklanki maki
- 15 dag margaryny
- 1/2 szk cukru
- 1/4 kostki smalcu
- 1 jajo
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.
3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 - 4 łyżki wody
- cukier do smaku
2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki. Słoik o wielkości 750 ml tz. 3/4 l jest idealny do tej szarlotki.
0 komentarze :