Smalec ze skwarkami, jabłkiem i ziołami



W domowej spiżarni nie może zabraknąć aromatycznego, pysznie doprawionego smalcu :). Mój sprawdzony sposób na babcine rarytasy!. Po zapas ziół i przypraw wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.

Składniki:
  • 70 dag surowego boczku
  • 80 dag słoniny 
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz
1.Kupując słoninę i boczek poproście w sklepie o ich zmielenie, zaoszczędzi Wam to czasu, a masa będzie gładka po wysmażeniu. Jeśli nie macie gdzie zmielić, postarajcie się wszystko drobno pokroić. 
2. Do rondla o grubym dnie wkładamy słoninę i boczek i zaczynamy smażenie na wolnym ogniu. Wytapianie trwa ok.90 minut. 
3. Po ok. godzinie powstałą masę dzielimy na pół, do dwóch osobnych rondli. Do pierwszego dodajemy: drobno pokrojone 2 cebule, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Do drugiego rondla dodajemy: 2 drobno pokrojone jabłka, 2 łyżeczki tymianku i drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą.
4. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 30 minut, każdą mieszankę osobno.
5. Gotową masę przelewamy do osobnych słojów lub kamiennych naczyń i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.
6. Efekt i walory smakowe....genialne!, a do tego najlepiej domowy chleb i np. świeże liście czosnku niedźwiedziego....pycha !!!


0 komentarze :