W domowej spiżarni nie może zabraknąć aromatycznego, pysznie doprawionego smalcu :). Mój sprawdzony sposób na babcine rarytasy!. Po zapas ziół i przypraw wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
- 70 dag surowego boczku
- 80 dag słoniny
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 ząbek czosnku
- sól pieprz
2. Do rondla o grubym dnie wkładamy słoninę i boczek i zaczynamy smażenie na wolnym ogniu. Wytapianie trwa ok.90 minut.
3. Po ok. godzinie powstałą masę dzielimy na pół, do dwóch osobnych rondli. Do pierwszego dodajemy: drobno pokrojone 2 cebule, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku. Do drugiego rondla dodajemy: 2 drobno pokrojone jabłka, 2 łyżeczki tymianku i drobno posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą.
4. Mieszamy i smażymy jeszcze ok. 30 minut, każdą mieszankę osobno.
5. Gotową masę przelewamy do osobnych słojów lub kamiennych naczyń i zostawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.
6. Efekt i walory smakowe....genialne!, a do tego najlepiej domowy chleb i np. świeże liście czosnku niedźwiedziego....pycha !!!
0 komentarze :