Drożdżowe z truskawkami i kruszonką



Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :)



Przepis podaję na dwie duże prostokątne blaszki:
  • 1,2 kg mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 15 dag masła lub dobrej margaryny
  • 6 jaj
  • 10 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli

1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. 
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane blaszki, po czym raz jeszcze odkładamy je do ponownego wyrośnięcia.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Na ciasto układamy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 50-60 minut.

Kruszonka:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru kryształu
  • 20 dag masła lub margaryny

Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch ciasta.

Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek





Milion smaków truskawek Lato w pełni!

0 komentarze :