Ciasto drożdżowe z owocami sezonowymi jest....co tu dużo mówić ... pyszne :), ciąg dalszy trwającego nadal sezonu truskawkowego :)
- 1,2 kg mąki pszennej
- 25 dag cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 15 dag masła lub dobrej margaryny
- 6 jaj
- 10 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
1. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i 3-4 łyżki mąki. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe mleko i cukier. Wbijamy jajka, przestudzone masło, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i wykładamy nim przygotowane blaszki, po czym raz jeszcze odkładamy je do ponownego wyrośnięcia.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Na ciasto układamy truskawki, posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 50-60 minut.
Kruszonka:
- 35 dag mąki pszennej
- 15 dag cukru kryształu
- 20 dag masła lub margaryny
Zagniatamy kruszonkę z podanych składników, posypujemy wierzch ciasta.
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek
0 komentarze :