Dżem truskawkowy z sokiem z cytryny

W domowych zapasach na zimowo - jesienny czas nie może zabraknąć dżemu truskawkowego :), a ten, który sami przygotujemy....najzdrowszy i najpyszniejszy :)

Składniki :
  • 4 kg truskawek 
  • 2 duże cytryny lub trzy małe 
  • 1 kg cukru żelującego 1:1
  • 1/4 szklanki wody 

1. Truskawki odszypułkować, przepołowić.  W dużym rondlu przygotowane truskawki połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryn i podlać wodą. Gotować do czasu gdy truskawki zupełnie się rozpadną.
2. Do wysmażonej masy truskawkowej wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na minimum 4 godziny, lub najlepiej na noc.
3. Dnia następnego ponownie gotujemy dżem z cukrem żelującym.Cały czas musimy mieszać!, w innym przypadku szybko się przypali. 
4. Gotowy dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w tem. max 95 C. Potem powoli studzimy.



Milion smaków truskawek Lato w pełni! Lato w pełni!

0 komentarze :