Składniki :
- 4 kg truskawek
- 2 duże cytryny lub trzy małe
- 1 kg cukru żelującego 1:1
- 1/4 szklanki wody
1. Truskawki odszypułkować, przepołowić. W dużym rondlu przygotowane truskawki połączyć z sokiem wyciśniętym z cytryn i podlać wodą. Gotować do czasu gdy truskawki zupełnie się rozpadną.
2. Do wysmażonej masy truskawkowej wsypujemy cukier żelujący, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia na minimum 4 godziny, lub najlepiej na noc.
3. Dnia następnego ponownie gotujemy dżem z cukrem żelującym.Cały czas musimy mieszać!, w innym przypadku szybko się przypali.
4. Gotowy dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w tem. max 95 C. Potem powoli studzimy.
0 komentarze :