A na nas czeka tyle przyjemności !. Przepis na ciasto powstał specjalnie dla Pani Tereski na konkurs Owoce Świata, wyszło przepysznie, i z trudem zdobyłam trzy kawałki do zdjęcia, bo szybko znikł :).
Tortownica o średnicy 25 cm.
Składniki na ciasto
- 3 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać łyżką.Upiec ciasto. Piec 30-35 minut w tem.190 stopni.
Masa śmietankowa:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 śmietany śnieżka 2 śmietan-fixy
- 6 dag wiórków kokosowych
Śmietanę ubić, dodać śnieżkę w proszku, zmiksować, a następnie wsypać śmietan-fixy i dalej miksować. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, wszystko dobrze mieszamy.
Dodatkowo:
- 1/2 świeżego ananasa
- 1 galaretka cytrynowa
Przełożenie ciasta:
biszkopt - 1/3 masy śmietankowej - ananas pokrojony w kostkę - tężejąca galaretka - 2/3 masy śmietankowej - kokos do posypania.
Kto zajada ananasa
czy to młody, czy to stary,
temu będą zdrowie, krasa
dopisywać przez rok cały! :)
Mniam świetne!
OdpowiedzUsuń