Ciasto drożdżowe z wiśniami i marcepanem



Ciasta drożdżowe w naszym domu pojawiają się często, zwłaszcza latem gdy jest duża dostępność sezonowych owoców. To wersja trochę bogatsza od zwykłego drożdżowca, bo z marcepanem. Kwaśne wiśnie i słodki marcepan wspaniale do siebie pasują.



Składniki na 1 blaszkę ciasta:
  • 50 dag mąki pszennej 
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 5 dag cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 4 łyżki roztopionego masła

Warstwa wierzchnia:
  • ok. 30 dag wydrylowanych wiśni
  • 10 dag marcepanu, może być batonik marcepanowy

Polewa:
  • 3 jaja
  • 5 dag cukru 
  • 1 mała śmietana, ok. 20-25 dag



1. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem , dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajo, resztę cukru, roztopione masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
3. Wiśnie umyć, wydrylować i pozostawić na sitku, aby ociekły z soku. Marcepan pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 C. Wyrośnięte ciasto ponownie ponownie zagnieść, następnie rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną blaszkę. Odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
4. Żółtka i cukier ubić na puch, następnie dodać do żółtek kwaśną śmietanę, wymieszać. Białka ubić na sztywno,  połączyć z masą śmietanową.
5. Na wyrośnięte ciasto dajemy kolejno marcepan, wiśnie i zalewamy masą . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.





Lato w pełni!

0 komentarze :