Chleb Galicyjski

Jest to okrągły chleb z zawiniętym czubkiem, pochodzący z hiszpańskiej Galicii. Dzięki oliwie z oliwek ma miękką skórkę, a ziarnom prosa oraz pestkom dyni i słonecznika zawdzięcza chrupiący środek. Po oliwę najwyższej jakości zajrzyjcie do Hiszpańskich delikatesów.


Składniki na jeden bochenek:
  • 115 g  = 1 szklanka mąki razowej 
  • 350 g = 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 275 ml = 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka prosa
  • mąka kukurydziana, do posypania


1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą.
2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, by wyrosło.
3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść. 
4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć dużą miską i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło i podwoiło objętość. 
5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220 C, piec ok. 40 minut. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygł.

Źródło ,, encyklopedia chleba,,

0 komentarze :