Składniki na jeden bochenek:
- 115 g = 1 szklanka mąki razowej
- 350 g = 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 275 ml = 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 łyżka prosa
- mąka kukurydziana, do posypania
1. Oprószyć blachę mąką kukurydzianą. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą.
2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć lekko natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, by wyrosło.
3. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Dodać pestki dyni, słonecznika i proso. Delikatnie zagnieść.
4. Uformować kulę. Skręcić na czubku, żeby powstał zawijas. Przełożyć ciasto na przygotowaną blachę i oprószyć mąką kukurydzianą. Przykryć dużą miską i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, by wyrosło i podwoiło objętość.
5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220 C, piec ok. 40 minut. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygł.
Źródło ,, encyklopedia chleba,,
0 komentarze :