Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :)
A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Pani Karoliny, zajrzyjcie na jej stronę.
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.
3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.
0 komentarze :