Grzyby marynowane tradycyjnie






Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :)




A żeby było klimatycznie słoiki ubrałam w ręcznie robione nakładki Pani Karoliny, zajrzyjcie na jej stronę.

Składniki na zalewę:
  • 3  szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziaren pieprzu 
  • kilka ziaren ziela angielskiego

1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.
3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.






Przetwory

0 komentarze :