Nowa odsłona marynowanego borowika, tym razem z miodem gryczanym. Przełamanie smaku cierpkiego octu miodem i gorczycą od zaprzyjaźnionego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
- grzyby leśne, małe i zdrowe
- 1 szklanka octu 10%
- 4 szklanki wody
- 2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżka cukru
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz czarny ziarnisty
- 2 cebule
- 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką i wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie.
2. Zagotuj składniki zalewy.
3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików, u góry ułóż pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut.
A do dekoracji słoiczków polecam ręcznie wykonane nakładki na słoiki Pani Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ.
0 komentarze :