Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą


Nowa odsłona marynowanego borowika, tym razem z miodem gryczanym. Przełamanie smaku cierpkiego octu  miodem i gorczycą od zaprzyjaźnionego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.

Składniki:
  • grzyby leśne, małe i zdrowe
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 2 łyżki miodu prawdziwego, polecam gryczany
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżka cukru
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli do obgotowania grzybów










1. Grzyby dokładnie oczyścić, umyć gąbeczką i wodą jeśli potrzeba. Obgotować w osolonej wodzie przez ok.30 minut, odcedzić na sicie. 
2. Zagotuj składniki zalewy.
3. Przestudzone grzyby przełóż do słoików, u góry ułóż pokrojona w pióra cebulę. Do każdego słoika włóż liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut.



A do dekoracji słoiczków polecam ręcznie wykonane nakładki na słoiki Pani Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ.

0 komentarze :