Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą


Nowa odsłona pizzy w naszym domu. Niezwykle aromatyczna mieszanka smaków. Bo, aby zjeść wyśmienitą pizzę potrzeba składników najlepszej jakości . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto!


Składniki na ciasto,  trzy pizze o średnicy 25-30 cm :
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki letniej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i ½  łyżeczki soli   

Nadzienie:
  • 5 dag chorizo
  • 25-30 dag sera żółtego do starcia
  • zielone oliwki 
  • liście świeżej rukoli
  • 10 dag pieczarek

Sos pomidorowy: 
  • 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżka olivy extra virgin
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  •  sól
  •  pieprz
  •  zioła wg.upodobań 
  • 2 łyżki wody 


1. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże ruszą i zaczną wyrastać.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. 
3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy  pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy.
4.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 - 230 stopni przez ok. 7-8  minut. Gorącą pizzę posypujemy świeżymi listkami rukoli.


2 komentarze :