Nowa odsłona pizzy w naszym domu. Niezwykle aromatyczna mieszanka smaków. Bo, aby zjeść wyśmienitą pizzę potrzeba składników najlepszej jakości . Chorizo jest idealne, delikatnie się wytapia i w połączeniu z lekko słonymi oliwkami i świeżą cierpkością rukoli smakuje wybornie. Podstawą każdej dobrej pizzy jest naturalnie cienkie pyszne ciasto!
Składniki na ciasto, trzy pizze o średnicy 25-30 cm :
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki letniej wody
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 i ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
- 5 dag chorizo
- 25-30 dag sera żółtego do starcia
- zielone oliwki
- liście świeżej rukoli
- 10 dag pieczarek
Sos pomidorowy:
- 3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżka olivy extra virgin
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła wg.upodobań
- 2 łyżki wody
1. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże ruszą i zaczną wyrastać.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wyrośnięte
drożdże, zagniatamy, dzielimy na trzy części, formujemy kule i w rękach
wyrabiamy okrągłe placki. Na papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i
kładziemy pizzę.
3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy.
4. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku 220 - 230 stopni przez ok. 7-8 minut. Gorącą pizzę posypujemy świeżymi listkami rukoli.
Świetna pizza, uwielbiam rukolę, podoba mi się jej świeży dodatek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Bardzo apetyczna :-)
OdpowiedzUsuń