Kruche ciasteczka maślane



Ciasteczka maślane z cukrem można zrobić w dużej ilości, zamknąć w słojach lub puszkach na ciasteczka i sięgać po nie przez cały tydzień lub dłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne.




Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag cukru kryształu
  • 3 żółtka
  • 4 duże łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajo do smarowania ciasteczek

1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy rozmąconym jakiem i posypujemy cukrem.
3. Piec w tem. 180 C. przez 15-20 minut.




0 komentarze :