Chleb z czosnkiem i rozmarynem


Ten chlebek w formie koła jest bardzo aromatyczny, idealny do zup i sałatek. Pachnie świeżym rozmarynem i czosnkiem, a co najważniejsze , że swojski i zdrowy!

Składniki:

  • 1 i 1 szklanki mąki razowej
  • 1 dag suchych drożdży
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu , aby po posiekaniu wyszły 3 pełne łyżki stołowe
  • 2 łyżeczki grubej soli , ale może być też zwykła
  • 3-4 ząbki czosnku (drobno siekamy )
  • 1 łyżeczka miodu spadziowego, dostępnego w sklepie www.Skworcu.com.pl
  • 2/3 szklanki letniej wody ( wodę dozujemy przy mieszaniu , aby ciasto nie lepiło nam się do rąk )

Wykonanie:

1. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy resztę składników, ( zostawiamy 1 łyżeczkę soli do posypania wierzchu i 2/3 czosnku również do posypania). 2.Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, a następnie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, aby podwoiło swoją objętość. 
3. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze, formujemy koło, posypujemy wierzch solą i czosnkiem, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia .Wkładamy do  piekarnika rozgrzanego do 200C i pieczemy ok. 30 minut .




0 komentarze :