Razowa zapiekanka z chorizo i beszamelem


Zapiekanka powstała bardzo spontanicznie, robi się ją ekspresowo, a znika jeszcze szybciej. Po kuchni roznosi się fantastyczny zapach, a smakuje wybornie. Aromat pieczonego chorizo jest boski!, jeżeli też macie ochotę na ten specjał to koniecznie zajrzyjcie do Hiszpańskich Delikatesów.


Składniki:
  • 20 dag makaronu razowego
  • 10 plastrów chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 pomidory
  • 10 plastrów sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • masło do wysmarowania formy do pieczenia

1. Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu - pomidory w plastrach - czosnek w plastrach - połowa chorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy - druga połowa sera - pozostałe plastry chorizo - bazylia
2. Zapiekać w rozgrzanym do 175 C piekarniku przez 30 minut.


Sos beszamelowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 2 i 1/2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć jak zasmażkę. Dodać mleko i przyprawy, cały czas mieszając. Poczekać, aż sos lekko zgęstnieje i polać zapiekankę.




0 komentarze :