Zapiekanka powstała bardzo spontanicznie, robi się ją ekspresowo, a znika jeszcze szybciej. Po kuchni roznosi się fantastyczny zapach, a smakuje wybornie. Aromat pieczonego chorizo jest boski!, jeżeli też macie ochotę na ten specjał to koniecznie zajrzyjcie do Hiszpańskich Delikatesów.
Składniki:
- 20 dag makaronu razowego
- 10 plastrów chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 pomidory
- 10 plastrów sera żółtego
- sól
- pieprz
- bazylia
- masło do wysmarowania formy do pieczenia
1. Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu - pomidory w plastrach - czosnek w plastrach - połowa chorizo- połowa żółtego sera - druga połowa makaronu - sos beszamelowy - druga połowa sera - pozostałe plastry chorizo - bazylia
2. Zapiekać w rozgrzanym do 175 C piekarniku przez 30 minut.
Sos beszamelowy:
- 2 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 2 i 1/2 łyżki mąki
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć jak zasmażkę. Dodać mleko i przyprawy, cały czas mieszając. Poczekać, aż sos lekko zgęstnieje i polać zapiekankę.
0 komentarze :