Moje smaki z dzieciństwa, dzisiaj w odmienionym wydaniu, bo zamiast cukru użyłam podkarpackiego miodu spadziowego, a do tego wspaniałe orzechy laskowe z ekologicznych sadów.
Składniki:
30 dag podkarpackiego miodu spadziowego
20 dag herbatników
50 dag mleka w proszku
20 dag masła
5 łyżek kakao
15 dag orzechów laskowych
200 ml wody
-
Wykonanie:
1. Roztapiamy masło z miodem, kakao i wodą, odstawiamy do ostygnięcia. Rozdrabniamy herbatniki i przygotowujemy orzechy.
2. Do wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy herbatniki i orzechy w całości, delikatnie mieszamy masę łyżką.
3. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę nakładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie foremkę odwracamy, ściągamy papier kroimy w plastry.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa również od zawsze lubiłem babeczki czekoladowe i muszę powiedzieć, że do tej pory za nimi przepadam. Tym bardziej, że jak wykonuję babeczki czekoladowe z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/ to praktycznie znikają one momentalnie. Najbardziej przepadają za nimi moje dzieciaki.
OdpowiedzUsuń