Wyśmienite, niezastąpione na leniwe weekendowe śniadanie, pyszne jagodzianki. Przepis sprawdzony, więc zapraszam po szczegóły.
Składniki na ok. 20 bułeczek:
- 1,2 kg mąki pszennej
- 5 jaj + 1 jajo do posmarowania
- 1 szklanka cukru
- 400 ml ciepłego mleka
- 10 dag świeżych drożdży
- szczypta soli
- 100 ml oleju
- 40 dag jagód + 4 łyżki cukru
1. Jagody zasypać 4 łyżkami cukru i odstawić, nie rozgniatać, dodajemy je w całości.
2. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i zrobić rozczyn, odstawić na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
3. Mąkę przesiać do dużej miski, w mleku rozpuścić cukier. Połączyć ze sobą mąkę, mleko, olej, jaja, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, jeśli zbyt się klei, podsypać mąką. Wyrobione ciasto zostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość, na ok. 30-40 minut.
4. Przygotować blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odcinać po kawałku, spłaszczać, nakładać po 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać i formować bułeczki. Układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzać do 175 C, jagodzianki przed włożeniem do piekarnika obficie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30-35 minut. Po upieczeniu można obsypać cukrem puder.
Uwielbiam takie śniadania :) W sam raz tej porze roku!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)