Jagodzianki drożdżowe






 
Wyśmienite, niezastąpione na leniwe weekendowe śniadanie,  pyszne jagodzianki. Przepis sprawdzony, więc zapraszam po szczegóły.








 
Składniki na ok. 20 bułeczek:
  • 1,2 kg mąki pszennej 
  • 5 jaj + 1 jajo do posmarowania
  • 1 szklanka cukru
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 40 dag jagód + 4 łyżki cukru



1. Jagody zasypać 4 łyżkami cukru i odstawić, nie rozgniatać, dodajemy je w całości.
2. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i zrobić rozczyn, odstawić na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
3. Mąkę przesiać do dużej miski, w mleku rozpuścić cukier. Połączyć ze sobą mąkę, mleko, olej, jaja, sól i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto, jeśli zbyt się klei, podsypać mąką. Wyrobione ciasto zostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość, na ok. 30-40 minut.
4. Przygotować blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta odcinać po kawałku, spłaszczać, nakładać po 2-3 łyżeczki jagód, zlepiać i formować bułeczki. Układać w dużych odstępach na przygotowanych blaszkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut. 
5. Piekarnik rozgrzać do 175 C, jagodzianki przed włożeniem do piekarnika obficie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 30-35 minut. Po upieczeniu można obsypać cukrem puder.



Słodkie jagodowe lato Jagodowe lato

2 komentarze :

  1. Uwielbiam takie śniadania :) W sam raz tej porze roku!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń