Dla tych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym.
Składniki:
- 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju
- 1 duża cebula
- 1-2 jajka
- 1 bułka
- 2-3 ząbki czosnku
- włoszczyzna
- sól
- pieprz
1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
2. W dużym rondlu zagotować wodę z włoszczyzną i go gotującego się wywaru delikatnie wkładać uformowane pulpety. Ugotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę.
Składniki na sos koperkowy:
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 1/2 szklanki startego sera żółtego
- drobno posikany koper
Wszystkie składniki wymieszać.
Źródło ,, mięsa siostry Marii,,
Mmmm, znakomite danie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń