Pulpety zapiekane w sosie koperkowo serowym


Dla tych co nie mają pomysłu na obiad. Pysze, aromatyczne pulpety w sobie koperkowo serowym.



Składniki:
  • 1 kg dobrego mielonego mięsa dowolnego rodzaju
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • 1 bułka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna
  • sól
  • pieprz

1. Mięsko zemleć, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce o drobnych oczkach i jaja. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
2. W dużym rondlu zagotować wodę z włoszczyzną i go gotującego się wywaru delikatnie wkładać  uformowane pulpety. Ugotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku w tem.180-200 C, przez ok 1 godzinę.




Składniki na sos koperkowy:
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • drobno posikany koper

Wszystkie składniki wymieszać.



Źródło ,, mięsa siostry Marii,,

1 komentarz :