Kocham owoce morza i bób, więc pomyślałam, że warto by te smaki ze sobą połączyć. Oprócz tego to świetne danie dla osób, które są na diecie i liczą kalorie. Sałatka jest sycąca i z pewnością w letnie dni zastąpi nam obiad, a przygotowuje się ją w kwadrans. Oto mój przepis...
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg bobu
- 1 czerwona papryka
- 25-35 dag krewetek koktajlowych
- 4-5 ząbków czosnku
- garść drobno pokrojonego koperku
- do smażenia olej kujawski o smaku czosnku i bazylii
- łyżka soli do gotowania bobu
- świeżo mielony pieprz
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozwalamy mu przestygnąć.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i blanszujemy. Jeśli macie mrożone krewetki to potrzeba ok. 3-4 minut do obsmażania, jeśli świeże wystarczą 2 minuty. Krewetki dokładamy na patelni do papryki i czosnku, na końcu przyprawiamy wszystko solą i świeżo startym pieprzem.
3. Składniki z patelni łączymy z przygotowanym wcześniej bobem, nakładamy do miseczek i posypujemy drobno krojonym koprem.
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Lubię bób. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie.:)