Sałatka z bobu, krewetek koktajlowych i czosnku


Kocham owoce morza i bób, więc pomyślałam, że warto by te smaki ze sobą połączyć. Oprócz tego to świetne danie dla osób, które są na diecie i liczą kalorie. Sałatka jest sycąca i z pewnością w letnie dni zastąpi nam obiad, a przygotowuje się ją w kwadrans. Oto mój przepis...




Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg bobu
  • 1 czerwona papryka
  • 25-35 dag krewetek koktajlowych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • garść drobno pokrojonego koperku
  • do smażenia olej kujawski  o smaku czosnku i bazylii
  • łyżka soli do gotowania bobu
  • świeżo mielony pieprz



1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i pozwalamy mu przestygnąć.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Paprykę drobno kroimy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki,  wrzucamy na rozgrzany olej. Następnie dodajemy paprykę, mieszamy i blanszujemy. Jeśli macie mrożone krewetki to potrzeba ok. 3-4 minut do obsmażania, jeśli świeże wystarczą 2 minuty. Krewetki dokładamy na patelni do papryki i czosnku, na końcu przyprawiamy wszystko solą i świeżo startym pieprzem.
3. Składniki z patelni łączymy z przygotowanym wcześniej bobem, nakładamy do miseczek i posypujemy drobno krojonym koprem.

Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl



Lato w pełni!

1 komentarz :