Bułeczki bankietowe




Te tradycyjne szwajcarsko - niemieckie bułeczki, zwane ,,partybrot,, , podaje się na ciepło lub na zimno. Jak sama nazwa wskazuje, doskonale nadają się na przyjęcia.




Bułeczki mleczne:
  • 225 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 145 ml mleka, niecałe 2/3 szklanki 

Bułeczki razowe:

  • 175 g maki razowej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 175 ml wody, 3/4 szklanki

Do posmarowania i posypania:
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką zimnej wody
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka maku 

Mak i migdały znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl






1. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników, połączyć z drożdżami, zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą  i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Tak samo postąpić z bułeczkami razowymi, rozpuszczając drożdże w wodzie. 
2. Po wyrośnięciu obu ciast, mleczne podzielić na 9 kawałków, a razowe na 10 kawałków. Uformować z nich kulki.
3. Przygotować tortownicę o średnicy 25-26 cm, wysmarować tłuszczem. 
4. Rozłożyć 12 kulek ciasta równomiernie przy ściance przygotowanej tortownicy, na przemian razowe i mleczne. Wewnątrz ułożyć drugi krąg z sześciu kulek, a na samym środku ostatnią kulkę z razowego ciasta.
5. Przykryć tortownicę natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3-45 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 C. 
6. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem i migdałami. Piec ok. 35-40 minut. Upieczone odstawić na metalową kratkę do ostudzenia.

Źródło ,, Encyklopedia chleba,,





0 komentarze :