Sałatka szwedzka z solą ziołową


Mój sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką, z małą modyfikacja, czyli ogórki moczone w soli ziołowej od www.Skworcu.com.pl. Sól ziołowa to aromatyczna mieszanka soli morskiej, ziół takich jak: bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn.

Składniki:
  • 2,5 - 3 kg ogórków
  • 2,5 - 3 litry wody
  • 15 dag soli ziołowej, ok 1/2 szklanki

Zalewa:
  • 2 szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego


Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny KLIK


Po ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu.

1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku mm plastry, najlepiej nożem, a nie na tarce. Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku.
2. Zalewę z przyprawami gotujemy. Do przygotowanych słoików nakładamy dość ciasno przygotowane, namoczone i odcedzone ogórki. Do każdego słoja nakładamy po równo przyprawy z zalewy. 
3. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę ogórkową, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 20 minut.





Przetwory

0 komentarze :