Mój sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką, z małą modyfikacja, czyli ogórki moczone w soli ziołowej od www.Skworcu.com.pl. Sól ziołowa to aromatyczna mieszanka soli morskiej, ziół takich jak: bazylia, oregano, lubczyk, rozmaryn.
Składniki:
- 2,5 - 3 kg ogórków
- 2,5 - 3 litry wody
- 15 dag soli ziołowej, ok 1/2 szklanki
Zalewa:
- 2 szklanki octu 10 %
- 2 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- 3 łyżeczki gorczycy
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
Po ręcznie wykonane nakładki na słoiki zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny KLIK
Po ogórki warto się wybrać na targ, będą lepsze niż te z marketu.
1. Ogórki myjemy pod bieżącą zimną wodą. Kroimy na kilku mm plastry, najlepiej nożem, a nie na tarce. Pokrojone w plastry ogórki zalewamy zimną wodą i zasypujemy solą ziołową. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie odcedzamy na durszlaku.
2. Zalewę z przyprawami gotujemy. Do przygotowanych słoików nakładamy dość ciasno przygotowane, namoczone i odcedzone ogórki. Do każdego słoja nakładamy po równo przyprawy z zalewy.
3. Gorącą zalewą zalewamy sałatkę ogórkową, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 20 minut.
0 komentarze :