To rarytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów, oraz z solą morską.
Składniki:
- ok 1.5 kg surowej szynki
- 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe
- świeżo mielony pieprz
1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem, który się wytworzył i obracać, aby równo się piekła.
3. Gotową szynkę wykładamy na półmisek do ostudzenia.
0 komentarze :